Over mij

 

Ik ben Ellen Emonds (1983), woon in Nijmegen en ben sinds 2005 werkzaam in het basisonderwijs.

Na een jaar Journalistiek gestudeerd te hebben, ben ik in 2001 begonnen aan de Pabo. Via mijn zus (toen leerkracht op basisschool Uilenspiegel in Boekel) kwam ik terecht bij het ErvaringsGericht Onderwijs. In het onderwijs waar de procesvariabelen als ‘welbevinden en betrokkenheid’ het grootste goed zijn, voelde ik mij onmiddellijk thuis.
Tijdens het laatste jaar van mijn studie sloot ik bij mijn klasgenoot Job Christians aan bij Onderwijs Maak Je Samen. Ook werd ik redactielid van het onderwijskundigtijdschrift Egoscoop. Ik ben gaan werken op obs de Bonckert in Boxmeer, heb me het EGOconcept eigen gemaakt en leerde mijn intuïtief handelen verklaren met theorie. Ik heb ontdekt dat het de relatie is die van betekenis is. Dat het de relatie is die verbondenheid creëert. Dat het de relatie is die mensen verder brengt.

Vorig jaar is in mijn klas de korte film De klas van Ellen opgenomen. Hierin staat het principe ‘leerkracht en leerling, full partners in leren’ centraal. Ik zie, voel, weet dat we het samen moeten doen. Zonder de leerling is er geen leerkracht en andersom geldt hetzelfde. Kinderen hebben alles al, het moet soms alleen nog tevoorschijn komen. Het mooiste aan mijn werk vind ik om kinderen zoveel mogelijk zichzelf te laten worden, in een setting waarin de ander dat ook kan. Ik leer elke dag net zoveel van de kinderen als zij van mij. Misschien zelfs nog wel meer. Ik kijk iedere dag in de spiegel die kinderen mij voorhouden.

Twee jaar geleden heb ik het traject Pedagogische Tact van het Nivoz doorlopen, momenteel begeleid ik als docent dit traject. Op school ben ik vier dagen per week leerkracht van groep 6/7 en een dag per week werk ik voor mijn eigen bedrijf. Ik geef cursussen en nascholing in opdracht van het Expertisecentrum E.G.O. Nederland, ik begeleid scholen en leerkrachten in het EGO concept, ik schrijf onderwijsgerelateerde artikelen (ook in opdracht) en ik ben redactielid van www.hetkind.org

1 reactie op “Over mij

  1. Hoi Ellen, omdat je leerkracht van het jaar 2012 bent wil ik je graag ‘onze bestseller’ Onderwijs vraagt Leiderschap cadeau doen! Een boek wat naadloos aansluit bij de zaken zoals jij ze in de verschillende filmfragmenten verwoord. Hoe kan ik dit boek het beste bij jou krijgen?

    Hartelijke groeten,
    Willem Poppe (06-40250016)